Гергьовден е!

06-05-2024

Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и като празник на Българската армия.

Имен ден празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.).

Бъдещият светец постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности. На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 г.

Според житието недалеч от гроба му се появявал змей, който опустошавал околността. Светецът успял да порази с копието си чудовището.

От тогава се ползва със славата на един от най-изявените змееборци (драконоборци) и конници в християнството, поради което е избран за светец покровител на войната и войската. В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки 'земеделец') Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата. В народните песни и легенди той е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.

Народът почита паметта на Св. Георги с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

6 май е и Денят на храбростта и празника на Българската армия.

Тази година обаче няма да се проведе военен парад.

Решението е на Министерството на отбраната заради съвпадането с честването на великденските празници. Великден тази година се падна на 5 май.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че армията ще даде приоритет за почитане на Бог. Ще се проведе единствено церемония пред паметника на Незнайния воин. Парад обаче не е планиран, допълни Запрянов през април.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва от 10.00 часа в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на пл. 'Свети Александър Невски' в София.

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на почетния гвардейски караул, на която ще присъстват и ученически гвардейски отряди.

В 12.20 часа държавният глава ще приветства на 'Дондуков' 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия 'Д-р Никола Василиади' - Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство 'Пейо К. Яворов' - Гоце Делчев, Средно училище 'Св. Св. Кирил и Методий' - Рудозем и Общински младежки дом - Русе. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от директори на училищата. След това ученическите гвардейски отряди ще разгледат президентската библиотека.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 6 май с вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външна експозиция. Свободен ще е достъпът и до временните изложби 'Армията във време на промени', 'Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София' и 'Българската армия - 20 години част от НАТО', посветена на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Специалната празнична програма ще бъде открита в 11.30 часа с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

С Ден на отворени врати Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей и Парк-музей 'Владислав Варненчик' във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В празничния ден от 9.30 ч. в района на Военноморска база-Варна ще се проведе тържествен ритуал по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби.

По традиция Посолството на Република България в Скопие съвместно с Министерството на отбраната организира от 2010 г. чествания на Деня на храбростта в Република Северна Македония. Тази година на 6 май на българското военно гробище в Ново село ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български военнослужещи и ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще присъства делегация от Министерството на отбраната, водена от Димитър Илиев - директор на Дирекция 'Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание'. В ритуала ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част и курсанти от Висшето военновъздушно училище 'Г. Бенковски' - Долна Митрополия.

В навечерието на празника, на 5 май в 21.00 ч. в София бе проведена празнична илюминация.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net